Menstruációs fájdalom

Hogyan enyhíthetjük az erős menstruációs fájdalmat?

A menstruáció sajnos sok nő életében erős fájdalommal és még egyéb más panasszal jár, ami kellemetlenné teszi ezeket a napokat. Jellemzően erős hasi görcsök, gyengeség és rossz közérzet kíséri. A súlyosabb eseteknél sajnos az is előfordul, hogy sürgős orvosi ellátásra szorulnak vagy nem tudják elvégezni iskolai vagy munkahelyi kötelességüket, de általánosságban mindenképp gyengül a teljesítményük. Azonban a menstruációnak nem kellene fájdalommal járnia, mindig figyelem felhívó tünetként kell értékelni az erős menstruációs fájdalmat.

Mi társulhat még hozzá?

Az erős menstruációs fájdalomhoz testi, lelki és magatartásbeli tünetek összessége csatlakozik,melyet premenstruációs szindrómának (PMS-sy) nevezünk. Jelenleg is folyik ezzel kapcsolatban egy tudományos kutatás, melyet  Dr. Kovács Zoltán végez. A tünetek közé tartoznak többek között, a fokozott ingerlékenység, a lehangoltság, a mellfeszülés, az étvágy, a nemi vágy változásai, a puffadás, a   hasmenés vagy székrekedés megjelenése, vagy a  hát- és derékfájdalom társulása  a vérzés megjelenése előtti pár napban. Az említett problémák miatt „nehéz napoknak” is nevezik ezt az időszakot. A menstruációs időszak alatt a fenti problémák oldódnak fokozatosan.

Miért jár a menstruáció ekkora fájdalommal?

A háttérben állhatnak olyan okok, mint például a fokozott testi-lelki stressz, helytelen táplálkozás, pszichoszmatikus tényezők, mint pl. a szorongás. Az életkortól is függ a fájdalom mértéke, fiatalabb korban jellemzően erősebbek lehetnek a tünetek, majd az évek előrehaladtával vagy szülés után fokozatosan enyhülnek. Méhűri méhnyálkahártya polip vagy erős, darabos és alvadékos vérzés is lehet a háttérben.

A kismedencei gyulladás (pl. Chlamydia okozta petefészek, petevezeték és méhgyulladás) és az endometrózis is lehet felelős az erősebb panaszok tekintetében. Ilyenkor az intenzív fájdalom akkor enyhíthető, ha a nőgyógyász szakorvos egy vizsgálat során felderíti a bajt és kezdetét veszi a kezelés.

Hogyan enyhíthető a menstruációval járó erős fájdalom?

Amennyiben nincs a háttérben szervi baj érdemes kevesebbet feszengeni és igyekezni pozitívan gondolkodni. Rendszeresen végzett Aviva-torna is hatásosan enyhíti a tüneteket.

Akadnak házi praktikák is a görcsök enyhítésére

A meleg takaró vagy palack kiváló, csupán annyi a dolgunk, hogy feküdjünk le és tegyük rá a hasunkra.  Relaxáció, meleg fürdő is javasolt ebben az időszakban és igyekezzünk sok folyadékot, valamint rostdús ételeket fogyasztani. Igyunk olyan gyógyteákat, amelyeket kifejezetten a menstruációs panaszok enyhítésére szolgálnak.

Ha egyetlen módszer sem segít és a tünetek nem enyhülnek, van lehetőség gyógyszeres fájdalomcsillapításra, amelyek a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhetőek. Bizonyos készítmények nyugtató hatásúak, illetve vannak koffein tartalmúak is. Rendszeres használatuk viszont nem javasolt, inkább vegyük fel a kapcsolatot a szakorvossal, aki segít megoldást találni.

Ha további kérdései lennének, keressen fel bizalommal, vagy foglaljon időpontot weboldalunkon!

Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász, szülész, természetgyógyász

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.