Koraszülés megelőzése

Koraszülés megelőzés gyógynövénnyel orvosi kontroll mellett

A koraszülés megelőzése és csökkentése elsősorban a várandósságot gondozó szülész-nőgyógyász szakorvos kezében van.

A gondozás sikere a fenyegető koraszülés hüvelyi vizsgálat során történő korai felismerésétől és a hatásos tokolitikum ( =a  várandósság során  a 37. terhességi hét  előtti fájástevékenységet csökkentő készítmény,másnéven méhizom lazító) alkalmazásától függ.

Az elmúlt évtizedben a koraszülések ellátásában kétségtelenül lényeges előrelépés következett be. Egy sor új készítmény került forgalomba, melyek  jelentős mellékhatással is rendelkeznek.

Azonban azok a remények, melyek alapján a koraszülés gyakoriságát 7-8 % alá lehet szorítani, nem váltak valóra.

Az általában kevésbé ismert Bryophyllum fitoterápiás (fitofarmakon) termékeket már 1970 óta használják a szülészeti gyakorlatban Európában.

Az elmúlt 43 év gyakorlatában kiválóan bevált fitoterapeutikummal történt kezelés tapasztalatai széles körben is megismerésre javasoltak.

Dr. Világhy István 30 éves magánorvosi gyakorlatában a  koraszülés gyakorisága a Bryophyllum bevezetése után drasztikusan  1,07%-ra esett vissza  6,2 %-ról.

Az országban tudomásom szerint másodikként,szülész-nőgyógyász szakorvosi munkám során már 5 éve használom a készítményt a várandósgondozás során. A gyakorlatai eredményeim a koraszülések csökkenése tekintetében a fentivel csaknem azonosak.

 

A készítmény használata javasolt a következő esetekben

  • A várandós panaszai  a 37. terhességi hét előtt a túl gyakori fájásokról (köznyelvben hasi keményedések, hasi befeszülések) 
  • 2. ikervárandósságok során már a 20. terhességi héttől javasolt panaszmentes esetben is (A Bryophyllum használatával az ikervárandósság döntő többségében a 37. terhességi hetet sikerült és sikerül elérni,ezáltal a koraszülést megelőzni.)
  • Kórosan sok magzatvíz (polyhydramnion)
  • Méhnyakelégtelenség (=insufficientia cerv. uteri)
  • Méhszájzáró műtét (=cerclage) előtt és után
  • Koraszülést megelőző hüvelyi pesszárium használata mellett
  • Idő előtti méhszájérés (csak nőgyógyászati hüvelyi vizsgálattal zárható ki !)
  • Előzményben koraszülés( már a 20. terhességi héttől javasolt panaszmentes esetben is)
  • Előzményben középidős vetélés(ek)
  • Ismeretelen eredetű terhesség alatt jelentkező vérzés (fontos ilyenkor kivizsgálás keretében minden más kóros terhességi állapotot kizárni!)

Az alkalmazott Bryophyllum egy fitoterápiás készítmény, mely a Bryophyllum daigremontiánum, valamint Bryophyllum calycinum gyógynövények leveleinek vizes kivonata. A növény India, Madagaszkár és Nyugat-Afrika területein is megterem, és az ottani népi orvoslásban, mint elfogadott gyógyszer ismert régóta.

A Bryophyllum hatásmechanizmusának sajátossága, hogy a fájásoknak a  méhszájra való hatása vagy megszűnik, vagy pedig lényegesen lelassul.

A Bryophyllum jól tolerálható készítmény, mellékhatások (pl.: testszerte viszektés) nagyon ritkán fordulnak elő.

A két előbbi állítást a saját orvosi gyakorlatom is igazolja..

Meg kell említeni, hogy a Bryophyllum mellett életmódtanácsokra mindenképp, kiegészítő kezelésre pedig szükség lehet (pl.: hüvelyi fertőzés megelőzése vagy kezelése, pesszárium alkalmazása, méhszájzáró műtét).

Ahhoz, hogy a készítménnyel minél jobb és hatásosabb eredményt érjünk el a várandósgondozás során nemcsak egy rizikófelmérő  kérdőív kitöltése,a kórelőzmény felvétele, kóros terhességi állapotok kizárása,hanem hüvelyi vizsgálat keretében a méhszáj állapotának ellenőrzés is szükséges.

Ez utóbbi a legfontosabb, mivel a kezelést már a méhszáj idő előtti érési folyamatának tapintása esetén  javasolt elkezdeni. A méhszáj idő előtti érése pedig ultrahang vizsgálat során nem ábrázolódik, csak a következő stádium, amikor már meg is rövidült.

A külföldről történő beszerzés legfőbb hátránya, hogy akár 1-2 hét is eltelhet a készítmény kézhez vételéig.

Azonban a koraszülés  gyanújának felállítása után a  Bryophyllum használata minél előbb javasolt az egyénileg megállapított adagolásnak megfelelően az életmódtanácsok betartása mellett.

Előző bejegyzésemben a kezelt betegségekről írtam.

Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász, szülész

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 06704035839  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.