Ismerjük meg az ultrahangos vizsgálatokat!

Számos ma is alkalmazott technológiát a hadiiparnak köszönhetünk, köztük az ultrahangos vizsgálatokat lehetővé tévő eszköz is innen ered. A II. világháborúban gyakran bevetésre induló tengeralattjárók víz alatti felderítésére fejlesztették ki azt a technikát, amelyet 1950-ben egy Lan Donald nevű skót tudós végül az anyaméhben növekvő gyermek vizsgálatánál használt. A módszer segítségével az orvosok már ekkor képesek voltak a magzatok megfigyelésére, az idő előrehaladtával pedig egyre kifinomultabbá vált ez a tudományág, és mára eljutottunk oda, hogy az orvoslás számtalan területén alkalmazni tudjuk az ultrahangos vizsgálatokat.

ultrahang

Mindez oda vezetett, hogy önálló egészségügyi szakággá fejlődött a diagnosztika ezen válfaja. A radiológusok gondoskodnak a megfelelő képalkotásokról, így sokszor ők a szakorvosok tanácsadói, akik munkájukkal elegendő információt biztosítanak a kezelési terv elkészítéséhez. Sőt, ilyenkor gyakran felfedezésre kerülnek olyan betegségek is, amelyek még nem okoznak tüneteket, de a háttérben már megkezdték a szervezet rombolását.

Többféle ultrahangos vizsgálatot tartunk számon. Az, hogy melyiket kell éppen használni attól függ, hogy az adott szakorvos a test melyik területén keres problémát.

A teljesség igénye nélkül az alábbi elemzések a leggyakoribbak

A hasi és kismedencei ultrahangos vizsgálatok elsősorban az erek, a máj, valamint az epe állapotát hivatottak felmérni. Tipikusan a felhasi fájdalmak, vagy egy nem szűnő hányinger, hányás esetén szokták elrendelni.

A szív ultrahang segítségével pontos képet kaphatunk a szív működéséről és állapotáról, beleértve a szívüreget, a billentyűket, vagy az esetleges vérrögöket, amelyek akár végzetesek is lehetnek a páciens számára.

Magyarországon évente 8000 új beteget azonosítanak mellrákkal, amely a régióban kimagasló számnak számít. A mammográfiának köszönhetően azonban felismerhető még korai szakaszban a betegség, és mára a kezelés is meglehetősen hatékonynak bizonyul. Itt is az egyik legfőbb szempont a korai diagnózis, mielőtt a kór elterjed.

A pajzsmirigy ultrahang esetében leggyakrabban kétféle pácienssel lehet találkozni. Többségében valamilyen endokrin betegség felderítésére rendeli el a vizsgálatot a szakorvos, amikor a laborleletek ezt megkövetelik, illetve erősen ajánlott azok számára, akiknél a felmenők között már ismert volt olyan probléma, amely a pajzsmirigyhez köthető.

A magzati ultrahang a terhesgondozás szerves részét képezi, hiszen a várandósság alatt több alkalommal is meg kell vizsgálni a méhben fejlődő gyermeket. Segítségével kiszűrhetőek az esetleges rendellenességek és betegségek. A technológia ráadásul már lehetővé tesz 3D-s és 4D-s felvételek készítését is, amely szinte valósághűen mutatja meg a szülőknek, hogy születendő gyermekük hogyan néz ki.

A fentiek természetesen elérhetőek a közegészségügy keretei között is, azonban fontos tudni, hogy ilyenkor nagyon hosszú várakozási időre számíthatunk. A főváros lakosai ezért különösen szerencsések, hiszen több magánegészségügyi szolgáltatónál létezik VIP ultrahang vizsgálat Budapesten, amelyek lényege, hogy soron kívül, rendkívül gyorsan el lehet végezni a kivizsgálást.

Az ultrahangos feltérképezések ma már nélkülözhetetlenek a hatékony orvoslásban és biztosak vagyunk abban, hogy jelentőségük és fejlettségük a jövőben még nagyobb szerephez fog jutni. 

Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász is végez ultrahangos vizsgálatot. Bővebben a hüvelyi ultrahangról itt tudhathat meg többet!

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.