Hüvelyi ultrahang

Napjainkban a korszerű képalkotó eljárások meghatározó jelentőségűek az onkológiai diagnosztikában. A belső nemi szervekből kiinduló daganatok kórismézésében az ultrahangvizsgálat a legkönnyebben hozzáférhető és leggyakrabban alkalmazott képalkotó eljárás. Szerepe kiemelkedő, mivel relatíve olcsó és veszélytelen, ugyanakkor a vizsgált területről nyerhető információtartalma magas. Egy olyan szűrővizsgálat, amely alkalmas a diagnosis felállításához szükséges invasiv beavatkozások javallatának felállítására, továbbá az alkalmazott kezelés hatékonyságának nyomon követésére.

 

Transabdominalis vizsgálat

A hagyományos hasi ultrahangvizsgálat során a kismedencei szervek áttekintése háton fekvő helyzetben, telt húgyhólyag mellett történik. A telt húgyhólyag akusztikus ablakot képez a kismedence felé, és távol tartja a zavaró bél-árnyékokat. Kielégítő ábrázolás akkor várható, ha a telt húgyhólyag hosszmetszetben fedi az uterus fundusát (30.1 ábra). A konvex (hasi phasedarray) vizsgálófej frekvenciája a hasfal vastagságától függően 3,5-5,0 MHz. Zavaró köztes rétegek (hájas hasfal, összenövések) felszaporodása esetén a kétdimenziós kép értékelhetősége nagymértékben csökken. A transabdominalis vizsgálati mód előnye, hogy a kismedencéből kiemelkedő terimék is vizsgálhatók, és a vizsgálati síkok megválasztása tetszőleges.

 

Transvaginalis vizsgálat

A transvaginalis vizsgálófejek megjelenése minőségi változást jelentett a kis-medencei szervek ábrázolásában. A hüvelyboltozaton át közelről, 5,0-6,5-7,5-9 MHz frekvenciájú mechanikai szektor (vagy elektronikus phased-array) szondával vizsgálhatók a belső nemi szervek, amelynek következtében lényegesen jobb felbontóképesség érhető el (30.2. ábra). A 90-270°-os látószögű elektronikus transducerek 8-12 cm-es mélységtartomány áttekintésére alkalmasak. A felbontóképesség növekedése következtében a kétdimenziós kép részletgazdagabb ezért olyan diszkrét elváltozások is felismerhetők, amelyek hasi vizsgálattal nem ábrázolódnak. Kismedencéből kiemelkedő terimék esetén is érdemes elvégezni a transvaginalis vizsgálatot, mivel a részletgazdagság és a kismedence áttekintése jelentős segítséget nyújthat a differenciáláshoz.

A hasi vizsgálatnál zavaró köztes rétegek felszaporodása a transvaginalis úton nyert kép értékelhetőségét nem befolyásolja. A vizsgálat üres húgyhólyag mellett történik, és kevesebb diszkomfort érzéssel jár, mint a fergzülő húgyhólyag mellett végzett hasi vizsgálat. Az átlagos vizsgálati idő még részletes keringésvizsgálat esetén sem haladja meg az 5-10 percet.

A vizsgálat számos előnye mellett csak néhány hátránya említhető. Anatómiai okból a vizsgálati síkok nem választhatók szabadon, és a transducer sem irányítható tetszőleges szögben a vizsgált objektum felé. A leképezési terület behatárolt, így nem minden kismedencei képlet tehető láthatóvá egyforina eséllyel. Előfordulhat, hogy magasra helyezett avariam, mobilis ovarialis vagy parovarialis terime nem ábrázolható. Akadályt képezhet a hüvely nagyfokú szűkülete, ill. a hymen intact volta.

Színkódolt és pulzus Doppler. A színkódolt Doppler-képalkotás megjelenése új fejezetet nyitott a nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában. A transvaginalis vizsgálati mód és a calor Doppler-technika együttes alkalmazása révén először nyílt lehetőség a női kismedence érhálózatának noninvasiv módon történő ábrázolására és a vérkeringés jellegzetességeinek meghatározására. Olyan vékony és kanyargós érképletekben is vizsgálható a véráramlás, amelyek a hagyományos 2D-technikával nem is azonosíthatók (30.3. ábra).

 

A cikket írta: dr. Szabó István

A könyvet a linkre kattintva vásárolhatja meg!

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám: 06 30 295 5778 (H, SZE 15-19, P 10-13), 06 1 209 0179 (H, SZE 8-16, CS 10-16)
Bejelentkezés esetén: 72 órán belül visszajelzünk sms-ben, majd e-mailben.