A helyes szénhidrát fogyasztás terhesség alatt

A szakemberek véleménye szerint a várandós kismamáknak alapvetően nem szabad alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatniuk, gyakorlatilag jó, ha a kalóriabevitel fele leginkább szénhidrátokból származik, mivel glükózzá alakulnak, amire a magzatnak szüksége van. A szénhidrátok fehérjét és zsírokat is biztosítanak a babának, amelyek hozzájárulnak a kicsi optimális fejlődéséhez.

A teljes kiőrlésű gabonafélék az összetett szénhidrátok és rostok kiváló forrásai. Energiát biztosítanak az anyának és a babának, valamint segítenek megelőzni a székrekedést. A teljes kiőrlésű gabonafélék közé tartozik a barna rizs és a quinoa is, de Ilyen típusú tésztákat akár házilag is készíthetünk egy remek tésztagép segítségével.

A helyes szénhidrát fogyasztás terhesség alatt

A szénhidrátok kerülése árthat a kisdednek?

A szénhidrátmentes étkezés kárt okozhat a magzatban, csupán a fehérjetartalmú étkezés tehát nem biztos, hogy elegendőnek bizonyul, hiszen ez nem biztosítja a kellő mennyiségű tápanyagot. A magas fehérjetartalmú étrendtől növekszik a test kortizolszintje, ez pedig gyermek-, illetve felnőttkorban egyaránt befolyásolhatja a vérnyomást.

Milyen szénhidrátokat javasolt kerülni a terhesség ideje alatt?

Sok olyan szénhidrátforrás van, amit célszerű elkerülniük a várandós kismamáknak, legalábbis figyelniük kell, hogy mértékkel fogyasszák ezeket. Az efféle termékeket, élelmiszereket „rossz szénhidrátoknak” is hívják, többek között ebbe a csoportba tartoznak a fánkok, gyorséttermi kaják, pizzák, nyalókák és még számos más egyéb. Mindezek fogyasztása túlsúlyhoz vezethet, de cukorbetegséget is kiválthat a terhesség ideje alatt.

Éppen ezért mindig érdemes megfontolni, hogy mit eszünk és alaposan átgondolni, hogy árthatunk-e vele a babának, viszont teljesen semmiképp se iktassuk ki az étrendünkből a szénhidrátot.

Mennyi szénhidrátot fogyasszunk?

A szakemberek napi 175 és 210 gramm közötti szénhidrátot javasolnak, de a pontos mennyiség függ a testsúlytól, az aktivitástól és más egyéb tényezőtől is. A szénhidrát bevitel meghatározza a vércukorszintet, amit rendszeresen szükséges ellenőrizni, a magas vércukorszint ugyanis komplikációkat okozhat. Minden esetre érdeklődjünk a szakorvosnál, ha bizonytalanok vagyunk, de ma már számos olyan nőgyógyászati magánrendelés is fogadja a kismamákat, ahol külön dietetikus is segít a megfelelő táplálkozás kialakításában.

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.