A mikroszkópos vizsgálatok jelentősége a nőgyógyászatban és a várandósságban!

A mikroszkópos vizsgálatok a következő panaszok esetén javasolt:

 • 1. meddőségi kivizsgálás keretében nemcsak a nőgyógyászati kivizsgálás részeként, hanem a féri nemi működés zavarainak diagnosztizálására is (erekciós és ejakulációs zavarok)
 • 2. ismeretlen eredetű nőgyógyászati vérzészavar
 • 3. ismeretlen eredetű visszatérő alhasi fájdalom kivizsgálása
 • 4. visszatérő húgyhólyaggyulladások esetén
 • 5. nőgyógyászati góckutatás részeként
 • 6. fogamzásgátlási célból az ovulatio idejének meghatározása –korai vagy késői ovulatio meghatározása
 • 7. hőhullámok esetén a nőgyógyászati ok tisztázására, vagy kizárására
 • 8. várandósság alatt a koraszülés megelőzése során a komplex terápia részeként (pl.: a méhen belüli fertőzések gyanújánál)
 • 9. Várandósság alatt a hüvelyváladék natív vizsgálata, az arborizációs reakció kimutatására, mivel ez igazolja vagy kizárja a magzatvíz szivárgás gyanúját

A vizsgálatok előnye, hogy egyszerűek és gyorsak, 5-35 perc alatt eredményt adnak.

Élettani alapok:

A menstruációs ciklus első fázisában a peteérés előtt ösztrogénhatásra a méhnyak mirigyek fokozott mértékben termelnek nyákot, amely kiszáradás esetén nagy kristályokat képez (mikroszkóposan: páfránylevél-jelenség), továbbá a nyák nyújthatósága növekszik és a pH értéke a lúgos irányba változik.

A méhnyak váladék kóros változásai, mely a gyermekvállalást nehezítik:

Bizonyos gyógyszerek hatására a nyák minősége, nyújthatósága csökken. A nyák minőségének csökkenésében továbbá a kevés tünettel járó, vagy tüneteket nem okozó nőgyógyászati gyulladások (méhnyak-,méhnyálkahártya-,petevezeték- és petefészekgyulladás ) is szerepet játszhatnak, mely esetében nagyszámú fehérvérsejt látható a mikroszkóp alatt. További problémát jelenthet a gyermekvállalás esetén, ha méhnyak váladék és hüvelyváladék pH-ja nem megfelelő a peteérés idején.

Elvégezhető vizsgálatok:

 • 1. A méhnyak és hüvelyváladék natív értékelése (kenetfestés nélkül)
 • 2. A méhnyak váladék és hüvelyváladék pH-jának mérése
 • 3. A méhnyak váladék kenetének értékelése (methylenkék festést követően)
 • 4. Várandósság során méhnyak váladék kenetének értékelése (methylenkék festést követően)
 • 5. Várandósság során a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata magzatvíz szivárgás gyanújának megerősítésére vagy kizárására (arborizációs vizsgálat)
 • 6. A húgycsőváladék mikroszkópos ellenőrzése visszatérő húgyúti panaszok mellett (nőgyógyászati betegeknél és a várandósság során indokolt esetben)
 • 7. PCT-teszt (Postcoitalis teszt vagy Sims-Huhner-teszt)

A kiértékelés lehetőségei a vizsgálat típusától függően:

a) Közvetlenül a peteérés előtti napokban a méhnyakváladék nyákja típusos páfrányrajzolatot mutat. A kisfokú páfrányrajzolat csökkent ösztrogén termelésre utal.

b) A nyák nyújthatósága közvetlenül a peteérés előtti napokban 12-13 cm. A jelenség elmaradása korai ovulatio vagy kezdődő gesztagénhatás, valamint folliculusérés elmaradása esetén figyelhető meg. Ezért ez a vizsgálat segítséget jelent azon nők számára, akik a peteérésük időpontjának meghatározásához orvosi segítséget kérnek. Fontos, tudni, hogy nem törvényszerű, hogy a ciklus közepén legyen peteérés időpontja. Minden nő számár fontos a peteérés időpontjának meghatározása akár gyermekvállalási szándékból, akár a természetes fogamzásgátlás szempontjából.

c) A vizsgálat során megfigyelhető, hogy a páciens által szedett gyógyszerek a méhnyak váladék nyákjának minőségét rontják-e, ezáltal a gyermekvállalás valószínűségét csökkentve.

d) A fentiek figyelembe vételével a mikroszkópos vizsgálat kapcsán lehetőség van a méhnyak anatómiai, funkcionális állapotának meghatározására (Cervix-index számolás). Ez utóbbi vizsgálat gyermekvállalás esetén meddőségi kivizsgálás keretében fontos. Amennyiben a Cervix-index kóros értékű, akkor a méhnyakváladék gyógyszeres javítása indokolt, vagy inszemináció használata javasolt.

e) A méhnyakváladék és hüvelyváladék pH-jának mérése a vizsgálat során kiegészítésként lehetséges.

f) Továbbá a nyákban kimutatott fehérvérsejtek esetén, további vizsgálatok szükségesek (pl.: a méhnyak váladék methylen kék festést követően történő mikroszkópos vizsgálata), a méhnyak-, méhnyálkahártya-, petevezeték- és petefészek gyulladások megerősítése vagy kizárás céljából.

g) Várandósság alatt a hüvelyváladék natív vizsgálata, az arborizációs reakció kimutatására, mivel ez igazolja vagy kizárja a magzatvíz szivárgás gyanúját

Általános tudnivalók a vizsgálatok előtt (1.-6. vizsgálatok esetében):

A korábban meghatározott ovulációs időpont (a legpontosabban a hüvelyi ultrahang vizsgálat során állapítható meg –másnéven folliculometria vizsgálat- , használható még az ovulációs mikroszkóp, LH-teszt és ébredési testhőmérés is) ismeretében a várható peteérés előtt 1-2 nappal végzendő a mikroszkópos vizsgálat.

a) Ébredési hőmérséklet mérése.

b) A tervezett vizsgálat előtt 3 nappal szükséges a nemi érintkezés felfüggesztése.

c) A vizsgálat előtt 24 órával a hüvelyöblítés (irrigálás) és a külső női nemi szervek szappanos mosása kerülendő.

d) Az eredmény kiértékelése helyben történik, a vizsgálat típusától fűggően 5-35 perc múlva eredmény mondható, majd terápiás terv készíthető.

Specifikus tudnivalók a vizsgálatok előtt (7. vizsgálathoz):

PCT-teszt (Postcoitalis teszt vagy Sims-Huhner-teszt)
A vizsgálat elve: Nemi érintkezés után 6-12 órával a méhnyakváladékban észlelt spermiumok számának és mozgékonyságának megítélése; utal a spermiumok és a méhnyakváladék ( közötti kóros reakciókra (pl.: immunológiai),melyek a gyermekvállalásnál komoly gondot okoznak.

Indikációk:

a) A méhnyakváladék és a spermiumok közötti immunológiai zavarok gyanúja

b) Méhnyak eredetű más zavarok gyanúja (pl. nyálkaminőség romlása, méhnyak fertőzések).

Kivitelezés:

 

A korábban meghatározott ovulációs időpont (a legpontosabban a hüvelyi ultrahang vizsgálat során állapítható meg –másnéven folliculometria vizsgálat- , használható még az ovulációs mikroszkóp, LH-teszt és ébredési testhőmérés is) ismeretében a várható peteérés előtt 1-2 nappal végzendő a mikroszkópos vizsgálata ( Sims-Huhner-teszt. )

a, Ébredési hőmérséklet mérése.

b, A tervezett vizsgálat előtt 3 nappal szükséges a nem érintkezés felfüggesztése

c, A vizsgálat előtt 3-12 órával nemi érintkezés (attól függően, hogy a spermiogram vizsgálat korábban negatív vagy kóros eredményű volt). A szexuális életet követően tilos a hüvelyöblítés és a külső női nemi szervek szappanos mosása.

d, A nyák nyújthatóságának és a páfrányjelenségnek az ellenőrzése után vizsgáljuk mikroszkóposan (ált. 400-szoros nagyításban) a spermiumokat. A spermiumok látóterenkénti számának és mozgékonyságának van jelentősége.

Értékelés:

 

a) A mozgó spermiumok mennyiségét a mikroszkóp nagyításának függvényében megszámoljuk.

b) Negatív Sims-Huhner-teszt esetében, amikor a méhnyak váladék nyákjában nem mutathatók ki spermiumok, felvetődik a lehetőség, hogy a spermiumok a hátsó hüvelyboltozatba kerültek. Ez a férfiaknál ejakuláció vagy erekció zavarát is jelentheti. Ezt a hüvelyváladék vizsgálatával kimutathatjuk. Amennyiben a hátsó hüvelyváladékban a élő spermiumok jelen vannak, de a méhnyak váladék nyákjában nem lehet azonosan kimutatni, invaziós zavar állhat fenn. (pl. immunológiai faktor).

Amennyiben a hátsó hüvelyváladékban nem élő spermiumok jelen vannak, spermium károsító hüvelyi faktorokra kell gondolni.
További diagnosztikai problémák megoldásában segít a Kurzok-Miller teszt.

Előző bejegyzésemben a hüvelyi fizioterápia lehetőségeiről írtam.

Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász, szülész

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 06704035839  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.