Visszatérő hüvelygyulladások természetes kezelési lehetőségei

Visszatérő hüvelygyulladások természetes kezelési lehetőségei

 

A visszatérő hüvelygyulladások nagyon sok nő életében komoly problémát okoznak.

Az akut hüvelygyulladás általában egyszeri, nagy erejű behatás, és pl. felfázás, fertőzött fürdővíz, antibiotikum szedés miatt jön létre.

A hosszú időn keresztül fennálló, időszakos fellángolásokkal súlyosbított gyulladásoknál a betegség okai már máshol, a szervezeten belül keresendők.

Ha a szervezet általános immunrendszere és a hüvely helyi védekező mechanizmusai legyengülnek, akkor a hüvelyben jelen lévő baktériumok és/vagy gombák - melyek az egészséges nőknél is jelen vannak, de panaszokat nem okoznak -túlszaporodnak, és különféle gyulladásos tüneteket okoznak.

Máskor felhalmozódó salak- és méreganyagok következtében alakul ki a gyulladás. Ilyenkor a kiválasztás szokásos csatornáin keresztül (széklet, vizelet, verejtékezés) a méregtelenítés folyamatában a felesleges vagy kóros anyagcseretermékek (= salakanyagok) és a szervezetbe kívülről bekerült (pl. táplálkozás, légzés útján) méreganyagok már nem képesek teljes mértékben kiürülni. Ezért a szervezet vészreakcióként további útvonalakat keres - pl. hüvelynyálkahártyán keresztül, vagy bőséges menses formájában -, és megpróbálja azon keresztül is eltávolítani a toxinokat. Ezek azonban erősen ingerlik a szöveteket, és gyulladásos reakciót váltanak ki, baktérium- vagy gombafertőzés nélkül is.

Tehát minél elhúzódóbb lefolyású egy hüvelygyulladás, annál kevésbé hatnak rá az antibiotikumok. A megfelelő eredmények eléréshez olyan módszereket kell használni - a hüvely-egyensúly helyi védelme és regenerációja mellett -, amelyek a szervezet egészére gyakorolnak (természetesen az immunrendszerre is!) kedvező hatást, segítik kiürülni a már felhalmozódott kóros méreganyagokat és anyagcseretermékeket, továbbá az anyagcsere optimalizálásával megakadályozzák az újak túlzott mértékű keletkezését.

 

Továbbá mindig gondolni kell a cukorbetegségnek (mint anyagcserebetegségnek) hajlamosító szerepére a visszatérő hüvely gyulladások esetében.

 

A terápia kezdetén kötelező a szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat, melynek része a citológiai (kenet-) vizsgálat is: egyrészt a méhnyak-rák és az ahhoz vezető kóros állapotok kiszűrésére, másrészt szükséges a hüvelyben lévő kórokozók kimutatása céljából.

Továbbá szerológiai vérvizsgálat is ajánlott chlamydia-, candidafertőzés szűrésére. A vizsgálati eredmények megérkezéséig nemcsak a méregtelenítés különböző formáit tanácsos elkezdeni (hetente rendszeres léböjt-nap vagy léböjt-kúra főleg a túlsúlyosoknak, infraszauna - fokozott izzadás-, nyiroktisztító készítmények, rendszeres mozgásprogramok), hanem a különböző bázikus diéták (pl.: krumpli-, candida diéta, reformtáplálkozás) elkezdése is javasolt.

A kúra kezdetétől fontos a fokozott ásványianyag- és vitaminbevitel, részben a méregtelenítési folyamatok támogatására, részben az immunrendszer hatékonyságának fokozására. Az immunerősítés más formái is fontosak már a kúra kezdetétől (pl.: sajátvér-injekcióval vagy gyógynövényekkel: macskakarom, lapacho tea 4-6 hetes kúrában).

Candida okozta panaszok esetén szisztémás gombaölő szerek hónapokig tartó használata is javasolt, a tünetek függvényében.

A hüvely és szeméremtest helyi kezelése már az első jelentkezéstől kötelező.             A hüvely- és szeméremtesti gyulladásokra a természetes gomba-, baktérium-,vírusölő szerek és gyulladáscsökkentők (pl.: propolisz, grépfruitcsepp, jódtartalmú készítmények) jól alkalmazhatóak. Továbbá a gyulladáscsökkentő gyógyteákkal (zsálya, kamilla) és illóolajokkal (pl. levendula) való hüvelyirrigálás és külső lemosás is hasznos.

 

Figyelni óvszer-túlérzékenységre, mosószerekre, kozmetikumokra is!

 

A hüvely baktériumflórája szoros kapcsolatban áll a vastagbél baktériumflórájával, hiszen a pH-eltérések párhuzamos elváltozásokat hoznak létre mindkettő nyálkahártyán. Ezért baktériumflóra-rendezés is elengedhetetlen a terápia folyamán.

A hüvelyregenerációt segítik a tejsavbaktérium-tartalmú kúpok, injekciók, valamint a tejsavas irrigálás, joghurtos tampon használata.

A visszatérő hüvelygyulladások megelőzésében a megfelelő bázikus táplálkozás, tejsavbaktérium-tartalmú kúpok, szappanok, tusolok használata mellett grépfruitcsepp-kúrák segíthetnek.

Továbbiakban szóba jönnek még kiegészítő kezelésként a hidroterápiák (pl.: ülőfürdők, váltott zuhany), az akupunktúra, neurálterápia, haematogen oxigenizációs terápia, a különböző masszázskezelések, homeopathia (pl.: Candida D4, Borax D4) és a lelki háttér tisztázásához kineziológia.

Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász, szülész

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 06704035839  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.