Petefészek gyulladás

A petefészek gyulladás gyakran előforduló megbetegedés a nők körében. Az esetek többségében nem igazán fordul elő önállóan, hiszen ilyenkor a petevezeték gyulladása is bekövetkezik, ami rámegy a méh függelékeire is. A nőgyógyász szakorvosok ezt a teljes folyamatot hívják petefészek gyulladásnak. A betegséget számos ok válthatja ki, például egy meleg vizes tömegfürdőben is könnyen össze lehet szedni a fertőzést, de felfázhatunk a hideg kövön ücsörögve is. Továbbá, akkor is nagyobb az esélye a gyulladás megjelenésének, ha náthásak vagyunk vagy fizikai ártalmak érnek, arról nem beszélve, hogy azok az egészségügyi eljárások is előidézhetik, amelyek helytelenek.

Petefészek gyulladás okai

Összefoglaló néven azokat a megbetegedéseket, amelyek a petevezetéket, méhet, illetve a petefészket érintik, kismedencei gyulladásnak (pelvic inflammatory disease) hívják. A kiváltó ok a legtöbbször olyan kórokozó, ami a hüvelyből jut be a petefészekhez vagy a petevezetékhez. A rizikófaktor nő azoknál a nőknél, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket, ráadásul a rendszeres hüvelyöblítés sem tesz jót.

Petefészek gyulladás, felfázás tünetei

A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a lázas állapot, hányinger, levertség, szédülés, valamint görcsök és szúró, nyomó fájdalom, ami bármelyik oldalon előfordulhat. Az erős fájdalom más helyre is kisugározhat, például a vállba, epehólyagba vagy akár a combunkba is. Jelentkezhetnek gyomorpanaszok, de általában még a vizelés is fájdalmassá válik. A folyást is a gyakran jelentkező tünetek közé sorolhatjuk, amelyet vérzési rendellenességek egyaránt kísérhetnek, ennek előfordulási aránya körülbelül 40-70%-ra tehető. Heveny petefészek gyulladás fennállása esetén, a laboratóriumi leletekben nagyobb mértékű vérsejtsüllyedés és fehérvérsejt-szám figyelhető meg.

Fontos a petefészek gyulladás mihamarabbi kezelése

A kezelést fontos minél hamarabb elkezdeni, ellenkező esetben súlyos szövődmények alakulhatnak ki, előfordulhatnak például teherbeesési gondok, rosszabb esetben akár meddőség is kialakulhat, de a méhen kívüli terhesség sem kizárt, valamint jelentkezhet krónikus fájdalom a medencetájékon. Az egyik legveszélyesebb szövődmény, ha a betegség a májat is megtámadja, ami szerencsére ritkán fordul elő.

A legsúlyosabb szövődményekhez sorolhatjuk a méhfüggelék gennyes beolvadását, ez akár súlyos hashártyagyulladást is előidézhet. A folyamat azonnali orvosi beavatkozással kezelhető, ellenkező esetben a gyulladás idültté válhat, ezáltal romolhat a szervezet ellenálló képessége és az állapot bármikor kiújulhat, arról nem beszélve, hogy egyéb gyulladásos tüneteket is kiválthat.

Információk, amelyeket érdemes még tudni…

Azoknál a nőknél kisebb eséllyel fordul elő petefészek gyulladás vagy méhnyálkahártya gyulladás, akik szednek valamilyen fogamzásgátló tablettát, ugyanis ilyenkor megváltozik a nyáknak a szerkezete, ami a méhnyakban termelődik, konkrétan sűrűbb állagú lesz, ezáltal nehezebben átjárható. A tablettákban sárgatest hormon van jelen, ami hozzájárul a vastag, sűrű nyák termelődéséhez, így a baktériumok, kórokozók kisebb eséllyel képesek bejutni. A kismedencei gyulladások kiválthatják a méhkürt elzáródását, ez pedig a későbbiekben meddőségi problémákat okozhat. A tabletták hozzájárulnak a nők fogamzó képességének a védelméhez és elősegítik, hogy ne alakuljon ki gyulladásos folyamat. A tablettaszedést követően nem csökken a teherbeesés esélye, sőt segítenek megőrizni a szervek épségét, hogy a gyermekvállalás időszaka gond nélkül menjen végbe.

Hogyan előzhető meg a petefészek gyulladás?

A petefészek gyulladást megfelelő tisztálkodással, illetve monogámiával elkerülhetjük és igyekezzünk mindig az időjárásnak megfelelően öltözködni.

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.