Petefészek ciszta tünetei

A petefészek ciszta, korosztálytól függetlenül bármikor kialakulhat. A leggyakrabban a termékeny életszakaszban alakulnak ki, a menstruáció megindulása előtt nagyon ritkák. Sokszor észre sem lehet venni jelenlétüket, ugyanis az esetek többségében el is tűnnek úgy, hogy nem okoztak panaszokat: „jönnek-mennek” A ciszta lényegében egy tokkal körülölelt üreg, amelyben legtöbbször folyadék található. Ritkábban vér, genny,vagy embrionális fejlődési maradványok (dermoid ciszta) pl. zsírszövet, haj, fibroma.A tüszőérés (petesejtérés) ideje alatt is kialakulhatnak és akkor nevezhetőek cisztának, ha átmérőjük eléri a 35 mm-tt. A petefészek ciszta megjelenése gyakori, a legtöbbször funkcionális cisztáról beszélünk, ami elhúzódó vérzési rendellenességeket vagy a menstruáció kimaradását okozza az érintett személynél.

Amennyiben ön is úgy véli, hogy a fenti panaszokat észleli, melyeket még a fájdalom is kíséri, okvetlen keresse fel nőgyógyászát, hiszen ezek a tünetek ciszta okozta komplikációkra utalhatnak.

A funkcionális ciszták a menstruációs ciklust követően maguktól felszívódhatnak. Sokszor csupán egy rutinvizsgálat közben veszik észre.

Milyen jellegű tüneteket okozhat?

Amint már említettük lehet vérzési rendellenesség, valamint erős görcsökkel, alhasi fájdalommal is járhat. Ez utóbbiaknál a ciszta megrepedhet (rupturál) és hasűri vérzést okoz vagy megcsavarodhat a tengelye körül (torqálódik). Az orvos először fizikális vizsgálatot végez, majd ultrahanggal ellenőrzi, hogy ciszta okozza-e a problémákat. Ha észleli a cisztát, megvizsgálja, hogy milyen a szerkezete, 5 cm-nél kisebb átmérőjűek esetében jellemzően megfigyelés, esetleg gyógyszeres kezelés jöhet szóba, ennél nagyobbaknál viszont elrendelhet további képalkotó vizsgálatokat, vérvételt, szövettani anyagvételt, hogy kizárhassa a rosszindulatú daganatos elváltozásokat.

Az endometrózis velejárója is lehet ciszta (csokiciszta), a sok apró pedig PCOS (policisztás ovárium szindróma) betegségre utalhat. Ez utóbbinál a ciszták valójában fejlődésben megrekedt petesejt kezdemények (tüszők) és a probléma együtt járhat az inzulin hormon működési zavarával is.

 

A ciszták kialakulását nem lehet meggátolni biztosan, ám az esélyük részben csökkenthető hormontartalmú fogamzásgátlók szedésével vagy rendszeres testmozgással. A változókor (klimax) körüli időszakban is fokozódik a kialakulási esélyük. Fontos, hogy akinek a családjában már volt rosszindulatú elváltozás a petefészken, rendszeresen járjon el nőgyógyászati ellenőrzésekre, szűrésekre,vérvételre.

 

Van, hogy egyedül a műtét lehet a megoldás a ciszta eltávolítására. Erre akkor lehet szükség, ha nagyobb méretű, növekszik és nem szívódik fel magától, vagy továbbra is panaszokat okoz, esetleg rosszindulatú folyamat áll a háttérben. A megrepedt, vérző, illetve megcsavarodott ciszta esetén szintén műtét jön szóba.

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.