Ha fogy az ösztrogén

Természetes ösztrogén pótlás hiány esetén

Tünetek és kezelés

Amikor beköszönt a változókor, úgy érezhetjük, semmi sem úgy működik a szervezetünkben, mint régen. Gyorsabban jönnek a plusz kilók, nem alszunk olyan jól, hőhullámok kínoznak, és még számos egyéb tünettől érezhetjük úgy: nem olyan jó a bőrünkben lenni. Sok kellemetlenséget az ösztrogénhiány okoz.

Teljesen természetes folyamat, hogy az évek múlásával egyre kevesebb ösztrogén termelődik a szervezetünkben. Ennek a hormonnak elsődlegesen az a szerepe, hogy hónapról hónapra elősegítse a petesejtérést, ezzel fenntartva a termékenységünket. Biológiailag úgy vagyunk megalkotva, hogy egy bizonyos kor után már ne tudjunk megtermékenyülni, utódokat világra hozni, hiszen kétséges, hogy fel tudnánk-e nevelni őket. Ezért az ebben a folyamatban kulcsszerepet játszó ösztrogén csökkenni fog a szervezetünkben. „40 éves kor fölött a menstruációs ciklusok 10 százalékában már úgy jelentkezik a vérzés, hogy nincs mögötte petesejtérés. 45 éves kor fölött az ilyen ciklusok aránya eléri a 85 százalékot. Amikor a petesejtérés folyamata kimarad, akkor a petefészkekben csökken az ösztrogén-és a progeszterontermelés is. Ez vezet a változókorhoz” – magyarázza dr. Kovács Zoltán nőgyógyász.

Mi történik, ha egy hormon „kiesik”?

Az ösztrogén csökkenése a szervezetünkben számos élettani folyamatunkat befolyásolja. „Az ösztrogénhiány következményei lehetnek a fokozott izzadás, a hőhullámok, a fejfájás, a szédülés az alvászavar vagy a hangulatingadozás, de emésztési zavarok és ízületi panaszok is felléphetnek, és felgyorsulhat az öregedés folyamata. Az ösztrogénhiánnyal függ össze a hüvelyszárazság, a hüvely és a szeméremtest sorvadása, a szexuális élet során tapasztalt visszatérő fájdalom, a libidócsökkenés és a vizelettartási nehézségek is. A legtöbb nőnél csak egy-két tünet alakul ki ezek közül. Vizeletcsepegésre hajlamosíthat az elhízás, a székrekedés, a dohányzás, a kávé-és alkoholfogyasztás, a visszatérő húgyúti fertőzések, a szénhidrátok fokozott bevitele, a nehéz szülés vagy korábban végzett nőgyógyászati műtét, de így sem törvényszerű, hogy kialakul” - mondja dr. Kovács

Az ösztrogén szintjének a csökkenése hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. „Az ösztrogén az egészséges érfal működéséért is felelős. Hiányának hosszú távú következménye lehet az érelmeszesedés mértékének a fokozódása is, ezért a menopauzában a nőknél megemelkedik a szívinfarktusok száma. Emellett a csontritkulás kialakulásában is szerepet játszik a hormon hiánya” – teszi hozzá a nőgyógyász.

Új életszakasz, új életmód

Mivel az ösztrogén csökkenése a szervezetünkben egy természetes folyamat, nem küzdeni kell ellene, hanem kialakítani egy olyan egészséges életmódot, amiben a tünetek mérsékelhetők. Az, hogy kinél milyen mértékben jelentkeznek a panaszok, nagyban függ attól, hogy a klimaxot megelőző 5-10 évben mennyire élt egészségesen és a panaszok esetén mennyire is motivált és nyitott a természetes gyógymódokra. „Az ösztrogénhiánnyal járó tünetek jelentős része a megfelelő étrenddel és testmozgással megelőzhető vagy mérsékelhető lehet. Fontos, hogy egyéni étrendet alakítsunk ki szakember segítségével. Ezt 3-6-12 hónapon át be kell tartani ahhoz, hogy a tünetek mérséklődjenek vagy megszűnjenek. Az ösztrogén termelődését kis mértékben a testmozgással is lehet serkenteni. Az Aviva-torna nagyon hatásos lehet hőhullámok, hüvelyszárazság és vizelettartási nehézségek esetén. A hüvelyszárazság, a hüvelysorvadás és a hőhullámok ellen német balneológusok (gyógyfürdő gyógyászattal foglalkozó szakorvosok) kifejlesztettek egy módszert: a hüvelybe tettek különböző hőfokú iszappakolást, és azt figyelték meg, hogy ennek nagyon pozitív hatása van a fenti tünetekre. A neurál terápia pedig a vegetatív idegrendszerre hat, és ezen keresztül is lehet a hőhullámokat, a hangulatingadozást, az alvászavart vagy akár a vizeletcsepegést pozitívan befolyásolni egyes esetekben” – mondja dr. Kovács Zoltán.             

A természetes módszerek mellett orvosi segítség is van a változókori tünetek enyhítésére. A hiányzó hormonokat lehet pótolni tabletta, tapasz, hüvelykúp vagy hüvelykrém formájában is. „Ahhoz, hogy egy hormonpótló kezelést elindítsunk, szükséges a nőgyógyászati rákszűrés, a hüvelyi ultrahangvizsgálat, kétévente ajánlott a csontsűrűség-vizsgálat, évente a mammográfia, emellett a májfunkciót kell ellenőrizni és a trombózishajlamot is ki kell zárni” – sorolja a feltételeket szakértőnk.

Ösztrogénhiányos állapot nemcsak a változókorban alakulhat ki, hanem petefészek-eltávolító műtét, korai menopauza esetén is, amikor akár a 40  éves életkor kor előtt is leáll a hormonműködés. Ezeket az állapotokat is lehet kezelni orvosi és természetes gyógytényezőket használó módszerekkel akár együtt , vagy külön is.

 

Megjelent: Nők Lapja Egészségmagazin, 2018.04.

A szöveget lejegyezte: Zádrovich Aliz test-lélek terapeuta, szomatodráma játékvezető

 

Előző bejegyzésemben a szerződött egészségpénztári partnereimről írtam.

 

Tudjon meg többet rólam, Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász, szülészről.

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.