Melyek a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati betegségek és tüneteik?

Nőgyógyászati szakrendelésre nem csak akkor célszerű ellátogatnunk, ha valamilyen panaszt észlelünk, hanem évente legalább egyszer javasolt az ellenőrzés, ami ilyenkor részben preventív jellegű. Ez azért nagyon fontos, hogy egy probléma időben, még a tünetek megjelenése előtt felismerésre kerüljön, amennyiben ez lehetséges. Pl. mióma, petefészek ciszta. Ez nagyban befolyásolja a kezelések hatékonyságát, a természetes gyógymódok használhatóságát is és a gyógyulás idejét. Ugyanakkor az is, hogy a panaszmentesen felfedezett elváltozások kezelése mindig nem szükséges. Egyéni mérlegelés szükséges ezért. A szűrés során a nemi úton terjedő fertőzések is felismerhetőek lehetnek pl. Chlamydia gyulladás, amelyek szintén nem elhanyagolhatóak, ugyanis később még nagyobb gondokat okozhatnak. Másrészt, ha a szűrővizsgálat nem is talál eltérést, életmód,diéta és stress kezelési tanácsok is adhatók, hogy az egészség minél tovább meg maradjon.

Milyen vérzési rendellenességek alakulhatnak ki?

A nők jelentős része jól ismeri a testük jelzéseit, szervezetük működését, így tisztában vannak vele, hogy mikor esedékes a következő menstruáció kezdetének az időpontja, valamint azt is tudják, hogy milyen kellemetlenségekkel jár számukra ez az időszak.  Amennyiben azt észleljük, hogy nem a megszokott módon megy végbe a folyamat, szóba jön a nőgyógyászati vizsgálat. Legtöbbször eltérés nem derül ki. Azonban rendellenességre utalhat két ciklus közötti vérzés, az is, ha elhúzódik vagy kimarad, de az előfordulhat, hogy darabos a menses vagy  a szokottnál erőteljesebb görcsöket eredményez. Ritkán talál a nőgyógyász olyan okot a rendellenes vérzés miatt, ami daganatot vagy azt megelőző állapotot igazol.

Mit kell tudni a hüvelyi gyulladásokról, gombás megbetegedésekről?

Hüvelyi gyulladáson vagy valamilyen gombás fertőzésen a legtöbb nő élete során egyszer vagy többször átesik. Ezek a fajta megbetegedések viszonylag könnyen kezelhetőek. A hüvely nyálkahártyája közelében a hüvelyváladékban tejsav bacillusok vannak, amelyek feladata, hogy védjék a hüvelyt a fertőzésektől, a káros baktériumok megtelepedésétől. Ha a számuk lecsökken, akkor nem képesek ellátni feladatukat, így a kórokozók és gombák rövid idő alatt elterjedhetnek. Ezt okozhatja egy felfázás, helytelen étrend vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása is lehet, például gyakran alakul ki ilyen jellegű probléma antibiotikum szedése után. Fontos tudni, hogy az egészséges nőnél a hüvelyváladékban panaszmentesen is viszonylag sok baktérium és gomba is előfordulhat, ami nem igényel kezelést ilyen esetekben

A hüvelyi váladék állaga is megváltozhat, lehet a szokásosnál bővebb, tehát erre is célszerű figyelni, hiszen ez is utalhat valamilyen probléma fennállására. A hüvelyi folyáshoz viszkető, égető érzés, fura szag is társulhat, ami rendkívül kellemetlen. Ebben az esetben a háttérben jellemzően gombás fertőzés vagy más gyulladás áll, amelyre a nőgyógyász szakorvos többnyire felír valamilyen gyógyszeres készítményt. A hüvely váladék jellege megváltozhat a peteérési folyamat miatt is, ez azonban nem kóros.

Mindenesetre bármi szokatlant vagy kellemetlent észlelünk a hüvelyt érintőlegesen, érdemes  felkeresni az orvosunkat és kérjünk időpontot a vizsgálatra.

Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász, szülész

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 06704035839  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.