A vizelet inkontinencia formái

A vizelet inkontinencia formái

A húgyhólyagból és húgycsőből álló vizelet elvezető rendszernek kettős feladat van:  a vizelet tárolása és elvezetése. Az inkontinencia a vizelet tárolás és űrítés zavara. Másképp fogalmazva az akaratlan vizeletelfolyás panasza. A valódi vizelet inkontinentia fogalomkörébe csak a húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés tartozik, más okból és úton történő vizeletcsorgást (pl.: veleszületett fejlődési rendellenesség részeként vagy elhúzódó szülést köbetően kialakuló sipolyok) extraurethralis vizeletvesztésnek nevezzük. Az nőgyógyásznak a kórisme  felállításához nagy segítséget nyújtanak a különböző kérdőívek: Gaudenz-féle kérdőív,betétteszt,életminőségi és életmód kérdőív.

A vizelet inkontinentia gyakorisága

A vizelet inkontinentia megbetegedés megjelenése általában az 50 éves korig tart, ekkor a nők 30 %-t érinti már. A 70 életév felett ismét fokozódik a gyakorisága. A nemzetközi felmérések átlagértékeit a magyar lakosságra kivetítve úgy tűnik, hogy Magyarországon 4-500 000 nőt érintő problémáról van szó. Az inkontinetia súlyossága az alább tárgyalt típusok esetén különböző. A legsúlyosabb panaszok általában az urge és vegyes inkontinetia esetén jelentkeznek. Az is igaz viszont, hogy minden típusú vizeletvesztés esetén a panaszok az életkor előrehaladtával fokozódnak.

Stressz inkontinencia

Tünetei : Akaratlan vizeletszivárgás, -elfolyás panasza,akkor amikor  hasűri nyomás nő pl.: tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor vagy sporttevékenység, emelés közben. A nők nagy része elsősorban a terhesség  kapcsán és szülés után a gyermekágyban, valamint a változó korban találkozik először ezzel a problémával. Ez a leggyakoribb típusú inkontinentia, csaknem az összes eset 40%-a idetartozik. 

Okai: a húgycső záró mechanizmusának elégtelen strukturális vagy funkcionális működése, továbbá a gátizomzat gyengesége.

Urge (sürgősségi) vagy késztetéses inkontinencia

Tünetei: a vizelési inger, a húgyhólyag izomösszehúzódás és vizelet elfolyás egyidejűleg jelentkezik. Jellemzője: a sürgető vizelési inger, a fájdalmas vizelés, az éjszakai vizelés és a vizelet inkontinencia.

Az inkontinencia e formájában szenvedők  időszakosan úgy érzik, hogy a húgyhólyagot sürgősen ki kellene üríteniük, és bár mindent megtesznek, hogy visszatartsák a vizeletet, ez többnyire nem sikerül.

Okai: Húgyhólyag túlérzékenysége (pl.: gyulladás, hólyagkő, -tumor miatt) vagy a hólyagizomzat kontrollálhatatlansága ( beidegzés zavara vagy ismereteln eredetű).

Kevert (vegyes) inkontinencia

Tünetei: Ilyenkor a nőknél a stressz és a sürgősségi inkontinencia tünetei keverednek.

Okai: a helytelen szülés-levezetési gyakorlat vagy a nőgyógyászati műtétek szövődménye lehet.

Túlfolyásos inkontinencia

A húgyhólyag túlfeszüléséhez társuló akaratlan vizeletvesztés panasza.

Oka: a húgyhólyagizomzatának összehúzódási zavara vagy a vizelet kifolyási ellenállás fokozódása (pl.: alsó húgyúti részleges elzáródás húgyhólyagsérv( cystocele) következtében.

Tünetei:  vizelet űrítési zavarral társuló inkontinentia. Extrém esetben a beteg folyamatosan telt hólyag ellenére még akaratlan vizeletvesztés kapcsán sem tud már vizeletet üríteni, mert a vizeletáramlás megszűnt, vagy mert a hólyag fala már képtelen összehúzódni.

Reflex-inkontinencia

Okai az idegrendszer különböző típusú sérülései: a centralis károsodás (agy)  vagy a perifériás sérülés (a gerincvelő  funkciócsökkenése) miatt zavar keletkezik a hólyagműködés szabályozásában. Emiatt a hólyagműködés akaratlagos irányítása megszűnik, a húgyhólyag telítettsége reflexesen jelzi az idegrendszernek, hogy ürítésre van szükség. Ekkor a központi idegrendszer szó szerint reflexesen és azonnal ürítésre ad parancsot,melyet a beteg befolyásolni tudatosan nem tud.

Enuresis nocturna

Alvás alatt előforduló vizelet vesztés panasza.

Folyamatos vizelet inkontinencia

Folyamatos vizeletelfolyás panasza.

 

A női inkontinentia műtét néküli (konzervatív) kezelése

Az általános gyakorlat  szerint az inkontinentia kezelését  -amennyiben ellenjavallata nincs- a műtéti beavatkozás helyett vagy azt megelőzően konzervatív kezeléssel kell megkísérelni.

Ellenjavallatok például a fájdalom, a vérvizelés, a visszatérő húgyúti infekció, a sipoly gyanúja, a túlfolyásos inkontinentia.

Az eredményesség feltételei: a beteg együttműködése és folyamatos motivációja,az egyénre szabott terápia  tervének elkészítése.

A inkontinentia konzervatív  kezelésének típusai:

Szokásterápia: időzített vizelet űrítés,limitált folyadékbevitel,bélműködés szabályozása, étrendi szabályozás.

Fizikoterápia: gátizom torna és biofeedback alapú gátizomzat erősítés. Hüvelyi súlygyakorlatok.

Elektromos stimuláció: hüvelyen, húgyhólyagon,végbélen  vagy a bőrön keresztül.

Gyógyszeres kezelés

Gyógynövények, homeopathia és természetes gyógymódok

Az előző bejegyzésben Dr. Világhy Istvántól olvashattak.

Dr. Kovács Zoltán nőgyógyász, szülész

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 06704035839  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.