A méhtükrözés, vagyis a hysteroscopia

A méhtükrözés (latinul hysteroscopia) azon beavatkozások közé tartozik, ahol egy kisméretű endoszkópos optikai eszközt juttatnak be a méhüregbe. Ezt a szakorvos a hüvelyen és a méhnyak csatornán keresztül vezeti be és a segítségével alaposan fel tudja térképezni a méhnyálkahártya, méhüreg elváltozásait. Képet kap esetleges rendellenességekről (pl. mióma a méh falában, méhnyálkahártya polip) valamint a petevezeték szájadékait  is lehetősége van szemügyre venni.

A hysteroscopiára akkor van szükség, ha például egy párnál meddőségi problémák jelentkeznek. Ha A nő kivizsgálásához még hozzátartozik még a hormonális háttér kivizsgálása is.

A női meddőség hátterében számos probléma állhat. Méhtükrözést jellemzően akkor is elrendelhet a nőgyógyász, amikor a petevezeték egy gyulladásos folyamat következtében elzáródott, amelyet a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat igazolhat. Vagy éppen ki is zárhatja az elzáródást.

A méhtükrözés által felderíthető, hogy vannak-e a méhben jóindulatú elváltozások, más néven polipok, valamint a rosszindulatú daganatok egy része is kimutathatóak.

Visszatérő, rendszertelen vérzések fennállásakor is szükségessé válhat a beavatkozás, amelyet ultrahangos vizsgálat előz meg. Amennyiben a nőgyógyász szakorvos nem kap elegendő információt, elrendeli a tükrözést.

Hysteroscopia fogamzásgátló eszköz eltávolításakor (spirál etávolítás), vagy szövettani mintavételkor (endometrium biopsia) is szóba jöhet.

Hogyan történik a hysteroscopia?

A vizsgálat,amennyiben szükséges előtt a méhnyakcsatornát először finoman kitágítják. Erre azért lehet szükség, mert a hagyományos hysteroscopiához vastagabb csövet alkalmaznak. Ez fájdalmas lehet is, ezért sokszor altatásban csinálják.Viszont az egy éjszakás kórházi megfigyelés legtöbbször nem javasolt a méhtükrözést követően. Az office hysteroscopia során nem altatnak, mivel ebben az esetben vékony csőről van szó, tehát ilyenkor nem indokolt a tágítás. A beavatkozás maximum 15-20 percet vesz igénybe, attól függően, hogy diagnosztikus vagy operatív műtét történik e.

Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.