Neurálterápia

A Magyar Tudományos Akadémia  orvosi osztálya 1998-ban és 2002-ben tudományosan megalapozottnak és gyógyhatásúnak ítélte a csak orvosok részéről alkalmazható hagyományos kínai orvoslás, manuális medicina, neurálterápia ágakakat

Magyarországon még kevéssé ismert terület a neurálterápia, amely Ausztriában orvosi szakvizsgaként került elismertetésre évek óta, de Németországban, sőt Amerikában is kiterjedt gyakorlata van. A neurálterápia célja a helyi érzéstelenítők lokális, szegmentális és szupraszegmentális szinten történ alkalmazása.

Ez a módszer olyan orvosok által végezhető tevékenység, amellyel a receptorokra kifejtett hatás útján diagnosztika, differenciál diagnosztika és terápia  érhető el. Hangsúlyozandó, hogy a megelőzésben és a rehabilitációban is használható számos területen. 

A módszer alkalmazásának feltételei a megfelelő kivizsgálás és diagnosztika, a helyes indikáció és a megfelelő orvosi injekciós technikák.  

A neurálterápia világszerte számos orvostudományi egyetemen is tanított és használt módszer ( pl.: Bécs, Bern,Düsseldorf, Heidelberg, Madrid, Bogota, Morellia.).

 

 

A neurálterápia ötféle alkalmazási formája

 

Lokális és Trigger pont infiltráció

A trigger pontokba és az érzékeny területekre (pl.:szalagok,fasciák ) történő injekciók alkalmazását először a Trigger Point Manual könyv szerzői írták le és gyakran fel is használják a fájdalom terápiában például krónikus pelvic pain betegségnél.

Szegmentális terápia

A neurálterápia e formája hasznosítja  a gerincvelői szegmentális reflexeket, továbbá befolyásolja a referred pain mechanizmusokat is.  A Head zónákba történő quaddlik elhelyezése és az intervertebralis izületek injekciózása ennek a technikának komponenseit alkotják.

Regionális terápia

A regionális terápia magában foglalja az összes injekciós technikát, amit az idegek és a ganglionok köré adunk. Nagyon sok komplex fájdalom szindróma a szimpatikus idegrendszeri túlsúly által indukált és fenntartott. Jól ismert példa a regionális terápia klinikai alkalmazására a komplex regionális fájdalom szindróma, a krónikus pelvic pain szindróma sikeres kezelése.

Szisztémás infúziós terápia

A helyi érzéstelenítők infúziós alkalmazása úgy tűnik, hogy az általános fájdalom küszöböt is emeli és ezért tartósan visszatérő fájdalmas szindrómáknál is használható.

Zavaró mezők terápiája

Az injekciós technikák a zavaró mezők kezelésben is használandók. Zavaró mező lehet az emberi test bármely olyan károsodott területe, amely lokális tüneteket nem okoz, azonban más rendellenességeket indukál vagy fenntart távoli hatásokon keresztül. Ezek a mezők (másnéven gócok) és az ő távoli hatásuk átmenetileg vagy véglegesen helyi érzéstelenítő injekciókkal megszüntethetők.

 

A neurálterápia keretén belül kezelt betegségek néhány példája a teljesség nélkül:

 • Akut és krónikus fájdalom szindrómák:  pl. a fejfájás, a migrén, a trigeminus neuralgia,
 • A poszt-herpesz neuralgia, bizonyos a hasi fájdalmas állapotok, a „krónikus pelvic pain”,
 • Derék és más ízületi fájdalmak,mozgás korlátozottság.
 • Funkcionális rendellenességek szervi eltérések nélkül : pl: fül csengés, szívritmus zavarok, irritábilis bél syndroma (IBS-sy)
 • Pszichológiai és pszichiátriai problémák egyes eseti: pánik, depresszió
 • Vegetatív (szisztémás) működési zavarok: a Raynaud fenomén , thrombangitis obliterans,a  kauzalgia, a Sudeck kór (CRPS).
 • Autoimmun betegségek egyes esetei: fibromyalgia, reumatoid arthritis, SLE 
 • Krónikus gyulladások: (interstitialis) húgyhólyag gyulladások , a visszatérő herpes vírus fertőzések, bélgyulladások egyes formái


A nőgyógyászati betegségek  neurálterápiás kezelési lehetőségei már az 1950-es évek óta ismertek és használtak. Egy német összefoglaló tanulmány 2015-ben jelent meg a neurálterápia és a nőgyógyászati betegségek kapcsolatáról,mely nagyon sok betegséget sorolt fel:

 • Hormonális zavarok (pl.: petefészek, pajzsmirigy), visszatérő húgyhólyag gyulladás
 • Fájdalmas vizelet ürítés, visszatérő szeméremtesti-és hüvelygyulladás
 • Menopauzális hőhullámok, menstruációs- és krónikus kismedencei fájdalmak,
 • Menstruáció függő migrén és keresztcsonti fájdalmak,
 • Tisztázatlan alhasi panaszok, petefészek cysták, myomák, meddőség,
 • Tartós szemérem testi panaszok (pl: fájdalmak),endometriózis, és méhszáj betegségek egyes típusai.
 • Várandósság-szülés-gyermekágy:  fenyegető vetélés,terhességi hányás,
 • Szülészeti fájdalom csillapítás, anyatej termelési zavarok.

 

A neurálterápia kezelési eredményei

 • Teljes gyógyulás: teljes gyógyulás: ennek elérésére, az állapottól függően, szükség lehet néhány betegnél még a diétára, a gondolatok-érzelmek egyensúlyba hozására is.
 • Remisszió: a testi-lelki tünetek enyhülése a teljes gyógyulás elérése nélkül. Ennek oka, hogy a régi fennálló szindróma/betegség már a génműködést érintette és befolyásolta. Ezért előre ki nem számítható időben lehet, hogy kiújulnak a panaszok, azokra a provokáló faktorokra, amik már a betegség első megjelenését is kiváltották.  Ebben az esetben a már bevált neurálterápiás technikák ismét használhatók, hosszú és részletes kivizsgálás és diagnosztika nélkül. A remisszió az onkológiában és a reumatológiában is ismert fogalom és folyamat.
 • Részleges remisszió: a betegség okozta panaszok intenzitása, megjelenési gyakorisága, hosszúsága csökken, a szedett gyógyszer/ek mennyisége ezért csökken, vagy egy kielégítő mértékben javul egy addig rossz testi funkció. Lehet, hogy a remisszió a panaszok egyikére vagy másikára vonatkoznak majd időben eltolva.
 • Aggraváció: 24-48 órára az eddigi panaszok felerősödhetnek vagy általános testi reakciók indulhatnak be (pl.: fáradtság, izomfájdalom, láz) Ezek lehetnek a neurálterápiára adott reakciók, legtöbbször spontán oldódnak. Láz bőrgyulladás, foggyulladás esetén antibiotikum adás szóba jön. A fentiek a beteg túlzott reakciókészségét jelentik. Ugyanakkor diagnosztikus értékű információt is adhatnak. Például visszatérő fejfájásnál a korábban már fájó fogat kezelve, a fog gyulladását a neurálterápia provokálja. A szükséges fogorvosi kezelés után elmúlik a fejfájás.
 • Nem reagálás a neurálterápiára: ez az állapot ritka (3-4 kezelés után mondható ki általában). Olyan más problémák állnak a háttérben, amik mindenképp kezelésre javasoltak (pl.: diétás hibák, bélflóra zavar), fel nem dolgozott érzelmi és testi traumák (pl.: nemi erőszak vagy zaklatás). A háttérben meghúzódó problémák kezelése azért javasolt, hogy a meggyengült, megzavart szervezet öngyógyító és helyreállító funkciója minél jobban megerősödhessen.
 • Életminőségjavulás: minden súlyosan beteg vagy gyógyíthatatlan betegnél, vagy nagyon idős embernél fontos a javulás. Önállóság, éberség, mobilitás, szedett gyógyszerek mennyiségének csökkenése. A gyógyszerszedés csökkenése mellett azok mellékhatásai is csökkenek.
 • Olyan testi tünet javulása, ami nem volt a kezelési terv célja (mivel nem is került a panaszok megemlítésre): például a meddőségi kezelésnél a migrénes rohamok száma, hossza, erőssége, a szedett gyógyszerek mennyisége csökken. Vagy a szexuális élet után jelentkező húgyhólyaggyulladásos panaszok megszűnnek.
 • Ismeretlen eredetű panaszok okának kiderítése: például nyaki fájdalom oka mandula-, arcüreg-, foggyulladások vagy nyaki izmok betegsége (triggerpontok) lehet e? Alhasi fájdalom, nőgyógyászati, emésztőrendszeri, izom, csont vagy bőrhegek okozta e?
Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám:  06 1 209 0179 vagy 0630295578  (hétfő , szerda, csütörtök 7-16-ig elérhető)
A foglalás megerősítő  sms és e-mail küldésével válik véglegessé. Amennyiben ezt a foglalást követő 72 órán belül nem kapta meg, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, mert e nélkül nem tudjuk fogadni. Megértését köszönjük.