Aviva módszer tudományos kutatása-Résztvevők jelentkezését kérjük

 

Tájékoztató a kutatásról

Tisztelt Hölgyem!

 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Doktori Iskolájában  témavezetőimmel célunk a sportoktatók által tanított Aviva Módszer torna hatására a PMS-szindróma (premenstruális szindróma) és a fájdalmas menstruáció okozta panaszok csökkenésének dokumentálása 2 teljes menstruációs ciklusidő megfigyelési idő alatt. A kutatási adatokat összesen 14 hónapos periódus alatt gyűjtjük majd, több különböző tornázó csoportban.

 

Várjuk a kutatásba azon résztvevő jelentkezését, aki:

18-44 év közötti hölgy
menstruációs ciklusa van
a testtömegindexe 17-35 között van,
nem áll hormonális kezelés alatt, nem szed hormonális gyógyszert
nincsen endometriózisos problémája
még nem végzett AVIVA tornát, vagy min. 3 hónapos kihagyás után panaszai (PMS-szindróma és/vagy fájdalmas menstruáció) kiújultak és most kezdi újra az AVIVA torna gyakorlását
rendelkezik online eléréssel, hogy az online kérdőíveket ki tudja tölteni

A kutatás online kérdőíves felmérésekkel és ultrahangos mérővizsgálatokkal gyűjt adatokat.  A kérdőívekkel kapott válaszok összevetése az ultrahangos mérési eredményekkel a kutatás fontos része a statisztikai analízisek mellett.

5 különböző kérdőívet kell majd a résztvevőknek kitölteni:

 

Motivációs kérdőív: A torna tanulásakor egyszeri alkalommal egy kérdőívvel a motivációról szeretnénk kérdezni, hogy miért is fordult a módszer felé.
A Testtudatosság kérdőív szintén a torna hatásainak felmérésére szolgál. A tornázás előtt 1 hónapnyi és 2 hónapnyi torna után szeretnénk az eredményeket dokumentálni a kérdőívvel.
PRISM kérdőív: A panaszok változását nemzetközileg validált kérdőívvel  (PRISM-scale), Numerikus Rangsorolás Skálákkal ellenőrizzük. Ezeket a kérdőíveket mindennap ki kell tölteni a 2 hónap alatt. Ez naponta csak néhány percet vesz majd igénybe.
Beck-féle depressziós kérdőív: egy alkalommal töltendő ki, akkor amikor a motivációs kérdőív kitöltése történik
Pókháló diagram: az életminőség változásáról a 2 hónapos Aviva torna elején és a végén egyszer kitöltendő

Az Aviva tornagyakorlatok  alhasi vérbőséget okoznak, így serkentik az artériás és a vénás vérkeringést is. Az Aviva-torna vérkeringésre gyakorolt hatásait hüvelyi ultrahangos mérésekkel (art. uterina, art. ovarica és subendometriális véráramlások) is tervezzük dokumentálni Budapesten. A mérések közvetlenül az Aviva torna előtt és után történnek majd. A mérések helyszínéről és időpontjairól előre tájékoztatást küldünk majd azoknak, akik a kutatásban szeretnének részt venni. A mérésekkor a gyakorló órát hivatalos Aviva Módszer oktató vezeti mindig, hogy a torna helyes végrehajtása garantált legyen.

 

A kutatáshoz  szükséges kontroll csoportba azok jelentkezését várjuk, akik nem tanulták és nem gyakorolják az Aviva tornát,  ugyanakkor PMS- és/vagy fájdalmas menstruációs panaszaik vannak. Ők tornázás nélkül a kérdőíveket kitöltik és 30 perc különbséggel 2 hüvelyi ultrahangos mérésen vesznek részt.

Az ultrahangos mérések nagyon fontosak, mert az Aviva-torna hatásait nemcsak kérdőívekkel, hanem mérhető orvosi vizsgálati eredményekkel is alá kell támasztani a kontroll csoporttal összevetve.

Az eredmények nemcsak nemzetközi orvosi újságokban fognak megjelenni, hanem egy doktori PhD disszertációban is felhasználásra kerülnek.

A kutatásra felvilágosítás után önkéntesen lehet jelentkezni a tornázóknak.  Bárki kötelezettségek nélkül kiléphet a kutatási programból a 2 hónap alatt. A személyi adatokat és a kutatási eredményeket a törvényi előírásoknak megfelelően biztonsággal kezeljük.

Amennyiben szeretne a kutatásban részt venni, kérjük töltse ki a Részvételi szándék jelzése kérdőívet!

KÉRDŐÍV KITÖLTÉSE

Köszönjük, ha támogatja munkánkat és részt kíván venni a kutatásban!

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Zoltán

szülész és nőgyógyász szakorvos

06 30 3401762

avivakutatas@gmail.com

 

 


Bejelentkezés
online vagy telefonon

Telefonszám: 06 30 295 5778 (H, SZE 15-19, P 10-13), 06 1 209 0179 (H, SZE 8-16, CS 10-16)
Bejelentkezés esetén: 72 órán belül visszajelzünk sms-ben, majd e-mailben.